ATENȚIE: Cum poate cafeaua să-ți facă mai mult rău decât bine. În ciuda proprietăților sale pozitive, cafeaua poate fi destul de dăunătoare pentru organism. Acest lucru este declarat de nutriționistul Ekaterina Stasyuk.
Potrivit expertului, băutura poate provoca anxietate și nervozitate la unele persoane. Persoanele sensibile pot observa tulburări de somn și probleme de adormire după ce beau cafea. Cofeina poate provoca, de asemenea, aritmie și crește producția de suc gastric, ceea ce poate provoca disconfort sau agrava gastrita și ulcerele. Iar dozele mari de substanță provoacă diaree.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cafeaua împiedică absorbția acestei vitamine
„Femeile aflate la postmenopauză ar trebui să-și limiteze consumul de cafea. Acest lucru ar trebui făcut, de asemenea, de către toți cei care sunt deficitari în calciu și magneziu, deoarece băutura elimină aceste oligoelemente din organism”, spune expertul.
„În plus, dacă beți cafea prea des, puteți deveni dependenți. În acest caz, dacă refuzați băutura, puteți simți dureri de cap, oboseală și iritabilitate”, spune specialistul, potrivit actualno.com.
„În primul rând, trebuie să știți că o supradoză de cafea duce la amețeli, dureri de cap și insomnii. Persoanele cu diagnostice precum cardiopatie ischemică, ateroscleroză, boli renale, glaucom, hipertensiune arterială, excitabilitate crescută și insomnie nu ar trebui să bea cafea.” spune specialistul.
Băutura conține taninuri care pot usca mucoasa stomacului. Din acest motiv, nu trebuie să beți această băutură pe stomacul gol. Cafeaua este contraindicată în timpul exacerbării gastritei cronice și a ulcerului.
„Utilizarea cafelei de către vârstnici și copii nu este recomandată. Anterior, se credea că este contraindicată pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări în acest domeniu demonstrează că cafeaua nu are un efect grav asupra sănătății mamei și a copilului nenăscut. Dar nu trebuie să abuzați de această băutură. Cafeaua are un efect stimulator și afectează metabolismul calciului în organism”, adaugă expertul.
Specialistul mai spune că mult timp oamenii de știință au crezut că cafeaua ar putea duce la apariția cancerului pancreatic, de colon și rectal. Cu toate acestea, s-a demonstrat recent că cafeaua, dimpotrivă, reduce activitatea unor agenți cancerigeni.
Cafeaua îmbunătățește fluxul sanguin către creier, crescând în același timp activitatea cerebrală. Cofeina poate crește performanța creierului uman cu aproape 10%. Cafeaua pe stomacul gol are efectul opus.
Potrivit oamenilor de știință din India, băutura poate proteja o persoană de radiații. Cu toate acestea, medicii europeni nu au confirmat încă acest punct de vedere, spune specialistul în concluzie.